aktivnosti

Konferencije

Konferencije

Tekst u središtu p(r)oučavanja jezika

teskt u centru proucavanja jezika

Hrvatsko društvo sveučilišnih lektora organizira Treći znanstveno-stručni skup koji će se održati hibridno (uživo i na daljinu) 23. i 24. veljače 2023. godine.

 

TEKST U SREDIŠTU P(R)OUČAVANJA JEZIKA
Prva obavijest

Cilj je skupa prikazati važnost teksta na svim razinama lingvističkog promišljanja te poučavanja jezika u sveučilišnoj jezičnoj nastavi i šire. Hrvatsko društvo sveučilišnih lektora organizacijom ovog znanstveno-stručnog skupa nastoji, između ostaloga, promovirati ulogu lektora u znanstvenoj i nastavnoj zajednici. Sveučilišni lektori sa studentima rade na različitim vrstama tekstova kako bi postigli najviše razine komunikacijske i međukulturne kompetencije te kritički i znanstveno pristupali obradi i prevođenju tekstova.

Za izlaganja predlažemo dva široka tematska skupa, područje proučavanja i poučavanja jezika u najširem smislu (uključujući didaktizaciju teksta kao nastavnog materijala, tekst kao lingvokulturološki fenomen, lingvistiku teksta, analizu diskursa, tekst u znanosti o prevođenju, intertekstualnost, korištenje zvučnih i višekodnih tekstova i sl.).

Jezici skupa: hrvatski i engleski

Prijava izlaganja treba sadržavati naslov izlaganja, sažetak izlaganja (250 – 300 riječi) te ključne riječi izlaganja (najviše pet). Zbog očuvanja anonimnosti u postupku recenziranja sažetak ne smije sadržavati ime i prezime autora. Bez obzira izlaže li autor na hrvatskome ili engleskome jeziku, naslov izlaganja, ključne riječi i sažetak trebaju biti priloženi na oba jezika (hrvatskome i engleskome). Ako jezik o kojem će u izlaganju biti riječ nije ni hrvatski ni engleski, autori po želji mogu dodati i treći sažetak na jeziku koji je predmet izlaganja. U sažetku treba jasno navesti istraživački problem koji će se predstaviti u izlaganju, teorijski okvir i korištenu metodologiju, kao i pretpostavljeni znanstveno-stručni doprinos.

Prijave se šalju na adresu elektroničke pošte tajnice HDSL-a: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Molimo da naslov poruke bude sljedeći: HDSL – prijava za skup.
Krajnji rok za prijavu izlaganja je 2. 12. 2022., a obavijest o prihvaćanju sažetaka sudionici će dobiti do 15. 12. 2022.
Knjižica sažetaka bit će dostupna u elektroničkom obliku.

Kotizacija
Kotizacija uključuje troškove tiskanja radova u zborniku koji ćemo izdati nakon konferencije. Kotizaciju plaćaju svi sudionici skupa, izlagači (autori i suautori) i slušači.
Studenti su pozvani na slušanje izlaganja bez obveze plaćanja kotizacije.

Iznos kotizacije:
Izlagači članovi: 250 kn
Izlagači nečlanovi: 300 kn
Slušači članovi: 100 kn
Slušači nečlanovi: 150 kn
Rok za plaćanje kotizacije: 30. 1. 2023.

Iznos članarine:
Podsjećamo članove na obnovu članstva u Hrvatskom društvu sveučilišnih lektora – članarinu za 2023. godinu (100 kn) treba uplatiti do 30. siječnja 2023.

Uplate je moguće izvršiti općom uplatnicom ili internet bankarstvom, na žiro račun Društva:

Hrvatsko društvo sveučilišnih lektora (HDSL)
OIB: 37900612158
Matični broj: 4915127
Ulica Ivana Lučića 3 10000 Zagreb, Hrvatska
IBAN: HR2723600001102722753
Poziv na broj: 00-upisati svoj OIB
Opis plaćanja: Ime i prezime, Skup HDSL-a, 2023.

Važni datumi:

  • Prijava: 2. 12. 2022.
  • Obavijest o prihvaćanju sažetaka: 15. 12. 2022.
  • Uplata kotizacije: 30. 1. 2023.
  • Održavanje skupa: 23. – 24. 2. 2023.

Organizacijski odbor
Marinela, Aleksovski, Ivančica Banković-Mandić, Anita Hrnjak, Inja Skender Libhard, Marina Zubak Pivarski

Programski odbor
Marinela Aleksovski, Ivančica Banković-Mandić, Ivana Bašić, Anda Bukvić Pažin, Dubravka Dubravec Labaš, Anita Hrnjak, Darko Matovac, Slavomira Ribarova, Inja Skender Libhard, Marija Spajić, Biljana Stojanovska, Marina Zubak Pivarski

Srdačno vas pozivamo da se odazovete pozivu na Treći znanstveno-stručni skup Hrvatskih sveučilišnih lektora.
Molimo vas da proslijedite poziv zainteresiranim kolegama i institucijama za koje smatrate da bi im ova konferencija mogla biti zanimljiva i korisna.

logo hdsl bijeli

Sva prava pridržana © 2024 HDSL

Izrada stranice SIBOSWEB

HDSL